Looking for Eric

Marti, 23 Februarie 2010, Categoria: Cronica de film

Looking for Eric Eric Bishop (Steve Evets) e un postas intre doua varste, uratel, slabanog si divortat, cu doi fii vitregi care il trateaza ca pe o carpa si o casa cenusie in suburbiile unui Manchester si mai cenusiu.

Fiica i-a facut onoarea de a-i turna un nepotel, asa ca impinge carutul constiincios si incearca sa fie un cetatean responsabil, dar cand isi revede fosta nevasta, cu care n-a schimbat o vorba de 7 ani incoace, e sufocat de un atac de panica, asa ca urca in masina si conduce incotro vede cu ochii. Intr-o directie oarecare, pe sensul gresit al drumului.

Asa o depresie n-a vazut Posta Britanica demult, se impun masuri drastice, colegii se organizeaza intr-un comitet de inveselire grabnica si spun bancuri pe rand, dar nimic nu poate sterge sictirul trist de pe moaca lui Eric. Poate doar nitica iarba, sterpelita din stocul unui fiu vitreg cu apucaturi de mafiot amator. Miracol: din fumul intepator apare un alt Eric, gloria apusa a stadioanelor, Cantona, eroul lui Manchester United, magicianul paselor cu efect si al suturilor ucigatoare.



Fotbalistul-terapeut il ajuta pe functionarul fragil sa-si puna ordine in viata si sa stoarca un dram de fericire din zeama lunga a zilelor - il indoapa de aforisme rasuflate, il ia la antrenamente, ii explica cum sta treaba cu femeile si ii da sfaturi pretioase de recucerit sotia.

Dialogurile savuroase mizeaza corect pe reputatia de gura sloboda a lui Cantona, care (se) joaca cu o doza sanatoasa de auto-ironie, iar filmul gaseste un echilibru placut intre sentimental si amuzant, evadand din decorul apasator al orasului industrial si-al vietilor marunte, consumate steril intre carciuma si-un job banal. Bun de vazut, fie ca sunteti microbist sau nu.



[Adela Marcov]
  
asdasd