Knowing

Marti, 23 Iunie 2009, Categoria: Cronica de film

Knowing Numerologie, extraterestri, profetii biblice, teoria chibritului (determinism versus pura intamplare), dezastre naturale, industriale si de toate soiurile - filmul lui Alex Proyas bifeaza toate ingredientele unui blockbuster cumsecade. Mai putin umorul si bunul simt.

John Koestler (Nicolas Cage), profesor de astrofizica la MIT, isi creste de unul singur fiul, pe Caleb, si isi petrece noptile in compania confortabila a unei sticle de whisky pentru a uita durerea pricinuita de moartea sotiei. Asta pana cand gaseste o distractie mai buna: dezlegarea unor pagini incifrate, dezgropate la scoala lui Caleb dintr-o capsula a timpului de-acum 50 de ani.

Siruri-siruri de numere ("numere fatale", vezi bine) spun istoria ultimei jumatati de secol in calamitati, accidente de avion, trenuri deraiate, incendii si uragane, si asta nu oricum, ci cu precizie maxima - data, numar de morti si coordonate GPS. Sacait de atatea coincidente pe care mintea lui de savant tinde sa le respinga, John porneste in cautarea autoarei mesajului misterios, insa ii gaseste doar descendentele: fiica divortata, usor traumatizata de o copilarie cu o mama cam nebuna, si nepoata, care ii seamana leit si pare sa fi mostenit darul bunicii de a auzit voci fantomatice.



De-aici incolo avem parte de scenarii apocaliptice despre sfarsitul lumii, de anarhie si momente lacrimogene cu familiile regasindu-se in fata tragediei iminente, de profetii biblice, de ingeri-extraterestri cu aspect humanoid, aripi de lumina si creiere portocalii fosforescente, de copii cu iepurasi in brate care se refugiaza intr-o Arca a lui Noe pe masura vremurilor (in forma de nava spatiala) si un Rai in culori suprasaturate.

Va tenteaza? Nu uitati galetusa de popcorn.



[Adela Marcov]
  
asdasd