Copiii Uraniului - premiera oficiala

Marti, 16 Februarie 2010, Categoria: Noutati

Copiii Uraniului - premiera oficiala Vineri, 19 februarie 2010 va avea loc premiera oficiala a filmului documentar "Copiii Uraniului", realizat de Iulian Ghervas si Adina Popescu, produs de catre Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Televiziunii Romane.

Filmul, castigator la premiului pentru "Cea mai buna cercetare intr-un film romanesc" la editia 2009 a Festivalului International de Film Documentar ASTRA de la Sibiu, spune povestea unei asezarii miniere Baita Plai din judetul Bihor. Aceasta fost ridicata in anii ’50 dupa descoperirea de catre rusi a unui bogat zacamant uranifer. In scurt timp au inceput exploatarea masiva a minereului. Scopul principal: sprijinirea programului nuclear militar sovietic.

Azi, in asezarea Baita Plai mai traiesc in prezent aproximativ 90 de oameni. O comunitate mica si saraca intr-un loc ce acum pare devastat de un bombardament atomic. Cu toate ca, in anul 1998, mina "Avram Iancu" a fost oficial inchisa, iar intreaga zona a intrat intr-un proces de ecologizare, ca o ironie a sortii uraniul se intoarce acasa, pe furis, la adapostul noptii, sub forma de deseuri radioactive. Printr-o hotarire de Guvern, galerii ale fostei mine de uraniu din Baita-Plai au fost transformate in Depozitul National pentru Deseuri Radioactive.

IULIAN MANUEL GHERVAS este un tanar regizor interesat de filmul documentar, dar si de filmul de fictiune. A realizat filme de scurt-metraj studentesti, filme de prezentare, videoclipuri. A lucrat ca regizor secund si asistent de regie cu cineasti si cu actori importanti, la coproductii internationale.

ADINA POPESCU este o cunoscuta ziarista, la revista "Dilema Veche". Articolele ei au castigat prestigioase premii de jurnalism cum ar fi Premiul agentiilor ONU pentru mass-media si Marele Premiu, la sectiunea cultura a concursului „Tanarul jurnalist al anului – 2006” organizat de Freedom House. A scris literatura pentru copii si scenarii de film.



Vizionarea va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Roman – Studioul Horia Bernea de la Muzeul Taranului Roman, vineri, 19 februarie 2010, incepand cu ora 18, in prezenta realizatorilor si a producatorului Tudor Giurgiu.
  
asdasd