Competitiile Anim'est debuteaza in forta

Miercuri, 7 Octombrie 2009, Categoria: Noutati

Competitiile Anim'est debuteaza in forta Cele sase competitii ale celui mai important festival de film de animatie din Romania sunt in plina desfasurare in cele patru locatii Anim'est 2009. Incepand de la aceasta editie, celor cinci sectiuni competitive deja traditionale ale festivalului (lung metraj, scurt metraj, filme realizate de studenti, reclama, videoclip si competitia nationala) li se adauga o competitie nou-nouta: Balkanimation, dedicata scurt metrajelor de animatie din sud-estul Europei, care cuprinde filme din Croatia, Grecia, Turcia, Albania, Romania, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Bulgaria .

Daca proiectiile din consistenta competitie de scurt metraj au deschis programul competitional al festivalului, cateva highlight-urile indiscutabile ale competitiei Anim'est se regasesc in competitia de lung metraj.

Pianul din padure / Piano in the Forrest (r. Masayuki Kojima, 2007), primul film japonez din competitia Anim'est, este o dubla sarbatoare, avand in vedere programul special de film japonez pregatit de festivalul bucurestean. Aventura emotionanta a lui Shuhei Amamiya, un tanar pianist foarte talentat, care se muta la tara, cu bunica, unde se pregateste pentru un nou concurs, ii va tine cu sufletul la gura pana in ultima secunda pe spectatorii de la Cinema Patria, miercuri, 7 octombrie 2009, de la ora 20:30.

Povestea Caprei – legende din Praga de altadata / Goat Story – The Old Prague Legends (Cehia, 2008) – primul lung metraj de animatie din Estul Europei realizat in totalitate in CGI, care spune povestea prieteniei dintre tanarul Jemmy, venit de la tara in Praga medievala, si capra lui, care este pusa la grea incercare atunci cand Jemmy se indragosteste de o fata de la oras, proiectat in premiera in Romania, in prezenta regizorului Jan Tomanek, joi, 8 octombrie, la ora 20:30 la Cinema Patria.

Cele trei calupuri de scurt metraje studentesti care debuteaza marti, 6 octombrie 2009, de la ora 22:30, la Cinema Patria, aduc la start filme realizate de studenti ai unora dintre cele mai prestigioase facultati de film din lume, printre care se numara Filmakademie Baden-Wurtemberg (Germania), FAMU (Cehia), Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs ENSAD (Franta), National Film School of Denmark (Danemarca), California Institute of Arts (SUA) sau VCA School of Film and Television (Australia).

Competitia de videoclip & advertising va oferi spectatorilor prezenti miercuri, 7 octombrie, de la ora 20:00, la Open Air Carturesti, doua ore intense, in care vor putea urmari spoturi publicitare realizate de „obisnuiti” ai Anim'est ca Yellowshed (SUA), cat si trei reclame de succes autohtone, realizate de Fabrica de Desene, Daniel Constantinescu si Veronica Solomon. Videoclipurile selectionate in competitia din acest an includ cateva surprize foarte placute pentru spectatorii Anim'est: reintalnirea cu invitatul special al editiei trecute – oscarizatul Bill Plympton, regizorul clipului lui Parson Brown – Mexican Standoff (Falling Into You), care concureaza cu Radiohead – Reckoner, Kula Shaker – Drink Tea (For the Love of God), Nine Inch Nails – Ghost 8, dar si cu doua dintre cele mai bune videoclipuri romanesti de animatie ale ultimilor ani: Puya – Fundamental, realizat de Fabrica de desene, respectiv Vama – Tata taie porcu', al animatorului Tudor Avramut.

Competitia nationala de scurt metraje animate, proiectata in prezenta realizatorilor miercuri, 7 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Patria, si joi, 8 octombrie, de la ora 14:00 la Cinema Union, aduce pe marele ecran cele mai bune productii autohtone ale anului, experimente vizuale indraznete, printre care se numara si filme ale studentilor de la universitatile romanesti UNATC, UNARTE (Bucuresti) si Universitatea Crestina Partium (Oradea).
  
asdasd