Colea Rautu s-a stins din viata la 95 de ani

Miercuri, 14 Mai 2008, Categoria: Noutati

Colea Rautu s-a stins din viata la 95 de ani Indragitul actor Colea Rautu a incetat din viata astazi la Spitalul Municipal din Bucuresti, unde fusese internat in urma cu o saptamana, suferind de ciroza.

Colea Rautu, pe numele sau adevarat Colea Rutkovschi, s-a nascut in Republica Moldova, dintr-un tata polonez si o mama moldoveanca, si a urmat Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti. Initial corist la Opera din Cluj, el si-a facut debutul in teatru pe scena Teatrului de Revista "Carabus", condus de Constantin Tanase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. La initiativa lui Sica Alexandrescu, Colea Rautu a ajuns pe scena Teatrului National din Bucuresti, iar intre anii 1952 si 1968 a jucat la Teatrul Giulesti.

Colea Rautu a debutat pe marele ecran cu rolul din filmul "Desfasurarea", in regia lui Paul Calinescu, prima ecranizare dupa Marin Preda, avandu-i alaturi pe Ernest Maftei si Graziela Albini. Marele actor avea sa faca roluri memorabile in filme ca Moara cu noroc, Mihai Viteazul, Fratii Jderi, Pintea, Duelul, Cel mai iubit dintre pamanteni, Haiducii lui Sapte cai, ca si in serialul de televiziune Toate panzele sus!.

In 1988 Colea Rautu a fost rasplatit cu premiul ACIN pentru intreaga activitate (peste 70 de filme, atat romanesti, cat si straine), iar in anul 2001 s-a numarat printre laureatii Galei "Varsta de Aur" a Premiilor Nationale in Domeniul Teatrului si Galei Premiilor in Cinematografie.
  
asdasd