Caravana Astra Film la Alamor in cadrul zilelor culturale ale judetului Sibiu

Vineri, 10 Mai 2013, Categoria: Festival

Caravana Astra Film la Alamor in cadrul zilelor culturale ale judetului Sibiu Sambata, 11 mai 2013, in prima zi a proiectului Zilele Culturale ale judetului Sibiu, Caravana Astra Film - Astra Film Junior va face primul popas pe Valea Secaselor in satul Alamor, la Caminul Cultural. Vor fi prezentate succesiv, de la ora 10:00, doua episoade din documentarul Diminetile lumii si un episod din mini-serialul Esperanto, copiii apei. Seria Diminetile lumii dezvaluie contururi magice si detalii inedite din diminetile unor copii din toate colturile lumii, o perspectiva aparte posibila exclusiv in lumea senzoriala a celor mici in care rutina cotidiana este doar un costruct social imperceptibil. La Alamor vor fi proiectate episoadele Mexic si Finlanda. Documentarul Esperanto, copiii apei prezinta ideile inovative a patru tineri care desi au doar 10 ani, incearca sa salveze mediul in care traiesc. In Artur si algele verzi, episodul proiectat la Alamor, problema identificata de cei patru copii este inmultirea algelor verzi si consecintele devastatoare ale fenomenului asupra ecosistemului si operatorilor turistici locali.

In a doua parte a zilei, de la ora 18:00 va avea loc vernisajul expozitiei Ritualuri de iarna, o serie de fotografii realizate de Dumitru Budrala, care vor fi expuse pe gardul bisericii din Alamor. De la ora 21:00, Caravana Astra Film revine la Caminul Cultural pentru proiectiile documentarelor Satul de demult si Junii din Alamor, ambele in regia lui Dumitru Budrala. Satul de demult este un film in afara tiparelor obisnuite despre viata din satul de odinioara si despre un muzeu extraordinar care, asa cum se spune in ghidurile turistice, merita un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul traditional deslusind tainele vietii de altadata: de ce isi impleteau fetele cununi in zilele de Sanziene?; ce inseamna „ropotinul testelor”?; cat de complicat este un razboi de tesut? Documentarul Junii din Alamor prezinta obiceiuri stravechi de iarna pe care ceata junilor din Alamor inca le mai pastreaza si le transmit de la un an la altul in preajma Craciunului si a Anului Nou.

Editia de primavara a Zilelor Culturale ale judetului Sibiu programata intre 11 mai si 9 iunie 2013 in locatii precum Loamnes, Avrig, Gura Raului, Altana, Seica Mica si Blajel reuneste o serie de evenimente care pun traditia la loc cinste. Astfel, programul cuprinde concerte, lansari de carte, expozitii, ateliere de creatie, circuite turistice, spectacole de dans traditional sau proiectii de film documentar. Intreg programul este conceput pentru mentinerea si raspandirea valorilor locale, iar evenimentele vor avea loc fie in aer liber, fie in camine culturale, intrarea fiind gratuita. Proiectul „Zilele Culturale ale judetului Sibiu” este organizat de Consiliul Judetean Sibiu.
  
asdasd