Cannes, Oscar si politica, in luna noiembrie la Union

Miercuri, 29 Octombrie 2008, Categoria: Diverse

Cannes, Oscar si politica, in luna noiembrie la Union Union, unul dintre cele mai vechi cinematografe din oras, revine in forta in peisajul cultural bucurestean, incepand cu luna noiembrie. Proiectii speciale de Halloween, avanpremiera unuia dintre cele mai asteptate filme ale toamnei, "Nunta muta", cele mai bune filme politice, retrospectiva Festivalului International de Film DaKino, Cineclubul Cinematecii sunt doar highlight-urile unui program dominat de filmele premiate la Cannes, respectiv castigatoarele premiilor Oscar din ultimii ani.

Luna debuteaza sub semnul Halloween-ului, spectatorii bucuresteni putand urmari in primele doua zile de noiembrie trei dintre cele mai reusite filme fantasy europene produse in ultimii ani: Labirintul lui Pan / El laberinto del fauno (Spania, 2006), Ei ataca / Ils... (Franta, 2006) si Orfelinatul / El orfanato (Spania-Mexic, 2007), la care se adauga o proiectie speciala a celui mai hot film care are premiera de Halloween in Bucuresti: Metroul groazei / The Midnight Meat train (SUA, 2008), duminica, 2 noiembrie, de la ora 20.00.



Programul special Cannes vs. Oscar cuprinde cateva dintre filmele-eveniment ale ultimilor ani, care au tinut capul de afis la cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume, Festivalul de Film de la Cannes si Premiile Academiei Americane de Film: Pianistul / The Pianist (Germania-Franta-Anglia-Polonia, 2002), in regia lui Roman Polanski, castigator al Palme D’Or-ului din 2002; Chicago (SUA-Germania, 2002), Cel mai bun film la Oscar in acelasi an; Elefantul / Elephant (SUA, 2003), filmul-cult al lui Gus van Sant, radiografie frusta a societatii americane contemporane, care i-a adus regizorului olandez trei premii la Cannes in 2003, printre care si Palme d’Or pentru Cel mai bun film si Cea mai buna regie; Monstrul / Monster (SUA, 2003), cutremuratorul film care i-a adus lui Charlize Theron Oscarul pentru interpretare feminina; controversatul documentar de Palme D’Or al lui Michael Moore, Fahrenheit 9/11 (SUA), senzatia Croazetei in 2004; Marea Dinlauntru / Mar Adentro (Spania-Franta-Italia, 2004) si Tsotsi (Africa de Sud, 2006), castigatoare ale Oscarului pentru cel mai bun film vorbit intr-o limba straina; pelicula fratilor Dardenne castigatoare la Cannes in 2005, Copilul / L’enfant (Belgia-Franta, 2005); dar si triplu oscarizatul Memoriile unei gheise / Memoirs of a Geisha (SUA, 2005).



In noiembrie, joia este Ziua DaKino la Union: trei calupuri alcatuite din cele mai bune scurt-metraje prezentate in ultimii ani in cadrul celui mai vechi festival de film din Romania. Nu vor lipsi din selectie scurt-metrajele lui Cristian Mungiu si Hanno Hoffer, Corul pompierilor (Romania, 2000), respectiv Dincolo (Romania, 1999), dar nici castigatorul Premiului Special DaKino, Mimi (r. Cornel Lazia, Lucian Georgescu, Romania, 1993) sau laureatul trofeului DaKino din 2007, scurt-metrajul britanic Soft (r. Simon Ellis, 2006).

Daca ne aflam in luna alegerilor parlamentare, de la Cinema Union nu puteau lipsi filmele politice. In fiecare zi de marti din luna care sta sa inceapa, cinefilii vor putea urmari cate un lung-metraj de fictiune cu tema politica. Seria debuteaza pe 4 noiembrie cu Fratele meu este fiu unic / Mio fratello e figlio unico (Italia-Franta, 2007), care spune o poveste de familie pe fondul tensiunilor politice din Italia anilor ’60; continua cu filmul lui Steven Spielberg, Munchen / Munich (SUA, 2005) si cu Speranta moare ultima / A Mighty Heart (SUA-Marea Britanie, 2007), pelicula regizata de Michael Winterbottom, care reconstituie povestea jurnalistului Danny Pearl, ucis in 2002 in Pakistan; si se incheie chiar in saptamana alegerilor, cu proiectia lung-metrajului Colonelul / Mon colonel (Franta-Belgia, 2006), un thriller politic in rama, a carui actiune se intinde pe intreaga jumatate secunda a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Un eveniment de neratat la Cinema Union este si avanpremiera extraordinara a unuia dintre cele mai asteptate filme romanesti ale anului, Nunta muta, debutul lui Horatiu Malaele in regia de film, avandu-i printre protagonisti pe Victor Rebengiuc, Mihai Constantin sau Tamara Buciuceanu-Botez. Filmul va fi prezentat in doua proiectii, joi, 20 noiembrie, de la 18:00, respectiv 20:00.

Cineclubul se intoarce si el „acasa”, si le da intalnire cinefililor in fiecare miercuri, incepand cu ora 20:00, pentru proiectia cate unui clasic al cinematografiei mondiale, urmata de discutii moderate de Andrei Rus, Miruna Vasilescu, Oana Darie si Toma Peiu. In noiembrie, Union prezinta, cu sprijinul Arhivei Nationale de Filme, capodopera lui Roberto Rosselini, Voiaj in Italia / Viaggio in Italia (Italia-Franta, 1954), Easy Rider, un road-movie emblematic de si cu Dennis Hopper, comedia absurda a lui Stanley Kubrick, Dr. Strangelove / Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (SUA, 1964), si o mostra de entertainment marca Woody Allen, Misterul crimei din Manhattan / Manhattan Murder Mistery (SUA, 1993).

Union redevine, asadar, din noiembrie, unul dintre locurile „fierbinti” ale Bucurestiului cultural, respectandu-si statutul de destinatie predilecta a cinefililor din Capitala, pe care ii asteapta cu unul dintre cele mai complexe programe de cinema din oras.
  
asdasd