Lunea, la soare

 


Anul: 2002

Tara: Spania

Regia: Fernando León de Aranoa

Scenariul: Fernando León de Aranoa

 

Sinopsis:

Un oras de coasta din nordul Spaniei sufera de izolationism si de recesiune economica atunci cand portul se inchide. Muncitorii raman pe drumuri, nevoiti sa bata strazile pentru joburi temporare, avand de partea lor doar o mandrie incapatanata.
Printre cei mai deziluzionati someri se numara si Santa (Javier Bardem), prea trufas si manios sa-si admita propriile ratari. Santa e leaderul unui grup de prieteni imbatraniti prematur pe care statutul de someri ii umple de durere si revolta mocnita. Cu totii isi ineaca amarul intr-un bar pustiit al carui patron e Rico (Joaquin Climent), unul dintre colegii de munca dintr-o epoca ce acum pare a fi facut parte din alta viata. In timp ce Santa incearca sa seduca stangaci femei si sa plateasca un felinar stradal pe care l-a vandalizat, amicii sai se lupta cu alcoolismul, refuzul bancilor de a le acorda imprumuturi, problemele maritale si sentimentul propriei insignifiante. Javier Bardem, amintind de un De Niro tanar, intrupeaza perfect loser-ul beligerant care e Santa.
Lasandu-se prada furiei mistuitoare, Bardem reuseste sa emane sarmul inselator al unui ratat plin de amaraciune care, insa, mai are succes la femei. Nu se intampla multe in pelicula lui Fernando Leon de Aranoa care, cu toate acestea, izbuteste sa fie intriganta si miscatoare. Filmul are cateva momente de gratie cinematografica, cum ar fi cea in care prietenii urmaresc un joc de fotbal de pe acoperisul unei cladiri, nereusind sa vada decat jumatate din teren. Plina de detalii realiste, pelicula regizorului ne ofera o imagine zguduitoare a unei forte de munca orgolioase din nordul Spaniei, intr-un film care a obtinut cinci premii Goya, echivalentul spaniol al Oscarurilor. Avem revelatia ca Spania, in ciuda incredibilei frumuseti a peisajului, nu e imuna la disperarea provocata de noua economie.
O poveste despre prezente si absente, despre carapace si fragilitate, despre sperante nerostite si tandrete.

Extensiile acceptate sunt jpg, gif, png, bmp.

Se pot incarca maxim 20 poze odata.Tine apasat tasta Ctrl pentru a putea selecta mai multe poze.


Trebuie sa fii logat pentru a incarca poze! Acceseaza cont sau Creeaza un cont nou

 
 
  
asdasd