Videorama, cireasa de pe tortul Timishort

Marti, 27 Aprilie 2010, Categoria: Festival

Videorama, cireasa de pe tortul Timishort A doua editie a Festivalului International de Film Timishort, care va avea loc la Timisoara, intre 5 – 9 mai 2010, propune o noua sectiune competitionala. Programul "Videorama" reprezinta "cireasa de pe tortul" Timishort, deoarece diferentiaza evenimentul de celelalte festivaluri de scurtmetraj din Romania.

Sectiunea "Videorama" include, la fel ca si competitia deja cunoscuta publicului, 16 scurtmetraje internationale, insa pune accentul pe filmul experimental, pe arta video si, in general, pe produsele audio-vizuale inovatoare, din pacate mult prea putin promovate in Romania. Programul urmareste atragerea unei audiente interesate sa exploreze perceptia imaginilor, precum si diferitele directii estetice si modalitati inedite de a utiliza tehnologia in filmul experimental si arta video.

Scurtmetrajele selectionate anul acesta reprezinta 13 tari, au durate cuprinse intre 40 de secunde si 23 de minute si vor fi evaluate de un juriu independent. Intr-o majoritate covarsitoare, filmele sunt proiectate pentru prima data in Romania. Un nume deja cunoscut publicului Timishort este Mihai Grecu, artist selectionat in "Videorama" cu noul sau scurtmetraj Centipede Sun (foto), dupa ce la prima editie a festivalului prezentase in competitie filmul experimental Coagulate.

Nascut la Sebes in 1981, Mihai Grecu a urmat studii de arta si design in tara si in Franta, unde si-a continuat cercetarile artistice in cadrul Studioului de Arta Contemporana Le Fresnoy, iar acum isi imparte acum timpul intre Paris si Roubaix. Teme recurente, precum alienarea, clonarea, halucinatia, viata urbana si razboiul, articuleaza intreaga sa explorare a fiintelor misterioase si subconstiente. Aceste calatorii vizuale si poetice, care combina diverse tehnici si stiluri, ne propun o tehnologie orientata catre oniric. Lucrarile sale au fost prezentate in numeroase festivaluri de film (Locarno, Rotterdam, Festival of New Cinema din Montreal) si expozitii ("Dans la nuit, des images" de la Grand Palais, "Video Short List: the Dream Machine" de la Passage du Retz, "Studio" de la galeria "Les Filles du Calvaire" etc.).

Celelalte 15 filme din sectiunea competitionala "Videorama" sunt: Abstract? (Rusia) de Alexei Dmitriev, Alone (Spania) de Gerard Freixes Ribera, L’Art delicat de la matraque (Franta) de Jean-Gabriel Périot (un alt regizor selectionat in competitia primei editii Timishort, cu Entre chiens et loups), Chasing Waves (Irlanda – SUA) de Paul O Donoghue aka Ocusonic, Destination Finale (Germania) de Philip Widmann, Destroying Sulukule (Turcia) de Zafer Topaloglu, Dies irae (SUA) de Gavin Heffernan (cineast prezent anul trecut in sectiunea "Panorama" a festivalului, cu Grand Wheel), The End (Canada) de Anna Woch, Eulogy (Australia) de Ben Claremont, The Last Bus (Germania – Austria) de Maria Hengge, Mama Habibti (Elvetia) de Boutheyna Bouslama, Panca Popolare Italiana (Italia) de Werther Germondari, Solus ad solam (Franta) de Muriel Montini, Transpicture / FOF (Austria) de Max Horejs si Under Skies (Marea Britanie) de Michaela Nettell.



Cei trei membri ai juriului care va premia cel mai bun film din cadrul "Videoramei" sunt austriacul Johann Lurf si romanii Levente Kozma si István Szakáts.

Cineastul si artistul Johann Lurf s-a nascut la Viena in 1982. In 2002, a inceput sa studieze la Academia de Arte Frumoase din Viena, iar in 2008 – la Scoala de Arta Slade din Londra. In 2009, si-a absolvit cursurile avandu-l ca indrumator pe cunoscutul cineast Harun Farocki. Filmele experimentale ale lui Johann Lurf au fost prezentate si premiate la numeroase festivaluri. Dupa ce a lucrat ca proiectionist timp de cativa ani, in prezent el activeaza din nou in domeniul tehnologiei stereoscopice.

Nascut in 1978, Levente Kozma este artist vizual si manager cultural. Absolvent al Facultatii de Arte din Timisoara (promotia 2002), el traieste si lucreaza acum in acest oras. A participat la diferite proiecte, expozitii si festivaluri, din tara si din strainatate, cu lucrari foto-video si instalatii. Din 2005, Levente Kozma este director si curator al festivalului Simultan, eveniment dedicat artei video, media si muzicii experimentale. Este unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei Simultan, ONG care activeaza in domeniul artei si culturii contemporane.

István Szakáts, nascut in 1968, traieste si lucreaza in Cluj. Este artist media si regizor de film. A absovit Arte Frumoase (in 2003) si un masterat in Stiintele computerului (1992). Pana in 2008, a predat dramaturgie si animatie in cadrul Departamentului de Cinema, Media si Televiziune al universitatii clujene Babes-Bolyai. István Szakáts a regizat si montat peste 200 de scurtmetraje, productii TV, filme de animatie si proiecte de arta media. Este membru fondator si presedinte al Fundatiei AltArt.

Cum este o sectiune neconventionala, "Videorama" va beneficia de o proiectie intr-o locatie neconventionala (popularul club timisorean Setup), urmata de un concert al trupei rock locale BIO si de un afterparty avandu-l drept DJ pe Mr. H. Seara "Videorama" va avea loc vineri, 7 mai, de la ora 20:30.

Joi, 6 mai, de la ora 18:30, in cadrul festivalului, foaierul cinematografului Timis va gazdui o dubla lansare. Editura bucuresteana IBU Publishing va prezenta colectia "ARTA 007", dedicata cartii de film, si in special volumul Totul despre scurtmetraj al scriitorului si cineastului britanic Clifford Thurlow. De asemenea, publicul timisorean va face cunostinta cu singura revista de cinema din Romania, "Film Menu" – o publicatie editata de Universitatea Nationala de Arta si Stiinta Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.
  
asdasd